15
май
2024
ЖАДЫНАМА
Тамақтан улану-бұл қоздырғыштармен немесе олардың токсиндерімен жаппай себілген тағамды жеу нәтижесінде пайда болатын өткір ауру. Мерекелік іс-шараларды өткізу кезеңінде тамақтан улануды және жұқпалы ауруларды болдырмау үшін Абай облысының санитарлық-эпидемиологиялық бақылау департаменті бірқатар ұсынымдарды сақтауды ұсынады.
Тамақтан уланудың, жіті ішек инфекцияларының алдын алу мақсатында үйде қарапайым сақтық шараларын сақтауға кеңес береміз:
* гигиена ережелерін сақтаңыз, әсіресе ас үй мен қолдың тазалығын қадағалаңыз;
* дастарханға отырар алдында жарты сағат бұрын тамақ дайындауды жоспарлаңыз, шикі және дайын тағамдарды бірге сақтауға немесе оларды бірдей кесу құралдарын кесу кезінде пайдалануға жол бермеңіз;
* күмәнді сапада немесе бүлінудің айқын белгілерімен (иісі, түсі, дәмі) шикізат пен дайын тағамдарды пайдаланбаңыз;
* кешегі мерекеден қалған, әсіресе суықсыз сақталған тағамдарды тұтынуға болмайды.
* бөлме температурасында кондитерлік кремдер, торттар, торттар және басқа да өнімдерді сақтамаңыз, оларды тоңазытқышта сақтау керек.
* Көкөністер мен жемістерді мұқият жуу керек. Кесілген немесе бүліну белгілері бар жемістер мен көкөністерді сатып алмаңыз.
* Азық-түлік сатып алғанда, қаптаманың тұтастығына, шығарылған күніне және жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз.
* Өнімдерді қаптамада көрсетілген өндірушінің ұсыныстары бойынша сақтаңыз. Оларды стихиялық сауда деп аталатын белгісіз жерлерде сатып алмаңыз.
Тамақтан уланудың ең жақсы алдын-алу-бұл ең алдымен хабардарлық пен қырағылық. Аурулар мен уланудың алғашқы белгілері пайда болған кезде дереу медициналық көмекке жүгіну керек.
Тамақтан уланудың, жіті ішек инфекцияларының алдын алу мақсатында үйде қарапайым сақтық шараларын сақтауға кеңес береміз:
* гигиена ережелерін сақтаңыз, әсіресе ас үй мен қолдың тазалығын қадағалаңыз;
* дастарханға отырар алдында жарты сағат бұрын тамақ дайындауды жоспарлаңыз, шикі және дайын тағамдарды бірге сақтауға немесе оларды бірдей кесу құралдарын кесу кезінде пайдалануға жол бермеңіз;
* күмәнді сапада немесе бүлінудің айқын белгілерімен (иісі, түсі, дәмі) шикізат пен дайын тағамдарды пайдаланбаңыз;
* кешегі мерекеден қалған, әсіресе суықсыз сақталған тағамдарды тұтынуға болмайды.
* бөлме температурасында кондитерлік кремдер, торттар, торттар және басқа да өнімдерді сақтамаңыз, оларды тоңазытқышта сақтау керек.
* Көкөністер мен жемістерді мұқият жуу керек. Кесілген немесе бүліну белгілері бар жемістер мен көкөністерді сатып алмаңыз.
* Азық-түлік сатып алғанда, қаптаманың тұтастығына, шығарылған күніне және жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз.
* Өнімдерді қаптамада көрсетілген өндірушінің ұсыныстары бойынша сақтаңыз. Оларды стихиялық сауда деп аталатын белгісіз жерлерде сатып алмаңыз.
Тамақтан уланудың ең жақсы алдын-алу-бұл ең алдымен хабардарлық пен қырағылық. Аурулар мен уланудың алғашқы белгілері пайда болған кезде дереу медициналық көмекке жүгіну керек.
